Fațadele viitorului 2020: noi tehnologii pentru clădiri dinamice

Clădirile în general, fie că vorbim de cele rezidențiale ori de cele din domeniul privat, devin din ce în ce mai inteligente. Fațadele – care reprezintă interfața clădirii cu exteriorul – devin tot mai dinamice și tot mai personalizate. Utilizatorii clădirii interacționează cu aceasta mai mult ca niciodată, fie că este un spațiu de locuit ori mediu de lucru. În timp ce poate fi o provocare pentru utilizatori să ajusteze jaluzelele interioare în funcție de condițiile de lumină exterioare, tehnologiile automatizate emergente prezente vor transforma condițiile de trai sau de lucru și le vor individualiza în funcție de fiecare nevoie în parte. Tehnologiile digitale inteligente pot fi integrate în structurile de fațadă ale clădirii și pot și administrate vocal sau electronic în funcție de preferințe, pentru a transforma ambientul într-un spațiu modern, inteligent, receptiv la condiții diverse de temperatură, umiditate, lumină/întuneric și zgomot întâlnite pe parcursul unei zile.

Industria de construcții redescoperă cu bucurie faptul că aceste clădiri există pentru a face viața oamenilor mai bună. Trendurile actuale de sustenabilitate și de conservarea mediului înconjurător, precum și focusul pe un mod de viață sănătos și comfortabil repoziționează această industrie și îî conferă un statut nou în materie de proiectare arhitecturală inovativă.

Oamenii își petrec aproximativ 90% din timpul lor înauntru, fapt ce conduce tot mai mult la o regândire a spațiilor interioare și a interfețelor exterioare, cât mai prietenoase cu omul și cu mediul. Se pune accent pe conservarea energiei, pe integrarea luminii naturale, pe adaptarea temperaturii interioare în funcție de temperatura exterioară și nu în ultimul rând, pe utilizarea de materiale sustenabile, de calitate și durabile.

 

andreea.commet

Leave a Reply

Your email address will not be published.